Bedah Buku Laskar Pelangi (fotojurnalis)


dsc_15711

dsc_1577

dsc_1575

dsc_1563

6 thoughts on “Bedah Buku Laskar Pelangi (fotojurnalis)

  1. Buat pengetahuan saudara FahdRazy, yg membedah buku ni ialah saudara Aan Mansyur, seorg penulis hebat dan terkemuka berasal dari Sulawesi Selatan juga. Beliau dah menghasilkan lebih 10 buah buku dalam genre yg pelbagai dan hasil kerjanya turut mendapat pengiktirafan. Majlis berjalan dengan lancar dan materi yg disampaikan berjaya menarik minat semua yg datang. Alhamdulillah…
    Semoga bedah buku tersebut dapat meningkatkan lg semangat ahli dan yang bukan ahli utk menulis! bak kata Aan Mansyur dlm majlis tu “Untuk menjadi penulis yg baik, caranya hanyalah dgn: menulis, menulis dan menulis!”

  2. Salam.

    Fahd senior,

    Yang membedah buku tu ialah warga tempatan. Saudara Aan Mansyur. Direct dengan experience dia dan buku yang kami bedah, Laskar Pelangi.

    Rasa2nya kat msia skrg dah femes kot buku tu, macam ayat2 cinta juga hangat perbahasannya di sini. Yang berbeza maybe karakter penulis iaitu Kang Abik dan Andrea Hirata. Boleh tanya google siapa Andrea Hirata ni.

    Tapi tak pasti kenapa di GKLN tiada yang mengutarakan hal Laskar Pelangi ni.
    😉

    Wallahualam.

  3. Saya kenal sdr aanmansyur melalui esastera. Rasanya dia ada juga antologi dgn esastera. Cuma, saya kenal melalui internet, dan saya sampai sekarang ingat dia perempuan, dan berusia (err, jgn beritahu dia, tau). Sebab tu saya minta ada quotation kat bawah gambar tu, nak tahu mana satu dia. (terkejut juga tgk gambar rupanya lelaki, dan juga sangat muda😀 )

    Laskar Pelangi memang dah lama ada di Msia, Ujanailmu dah ada jualpun.

    Di GKLN, saya utarakan ttg AAC, sebab novel tu agak hangat (maksud saya, ada y setuju, ada yang kritik habis2), jadi sengaja nak provoke, dan initiate perbincangan tentangnya (walaupun akhirnya tak conclusive pun). Tapi Laskar Pelangi ni, setakat ni saya tak jumpa pengkritik yang betul2 against it. Kebanyakannya memuji sebagai karya yang baik.

    Mungkin nanti bila dah ramai mula mengkritik Laskar Pelangi ni nanti, kita boleh bincang sama di GKLN, setakat ni saya ada point positive je, negative tak ada lagi, nanti berat sebelah.🙂

    Ataupun, ahli-ahli di Indonesia boleh mulakan, sebab dah dengar banyak ttg LP ni dari AanMansyur dan diskusi ni. Tentu banyak aspek yang ramai orang tak tahu lagi (baik positif mahupun negatif)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s