Dendang yang Tak Usang


ibu

Yang teduh dan rendang,
Hijau dan tenang
Engkau tempat bertandang,
Melabuh kaki yang pincang.

Engkau pemain layang-layang,
dan pemantun undang-undang,
Tak pernah gersang sayang,
Walau sampai ke petang.

Melayangnya helang,
kilau rubi bak andang,
dan teratai yang kambang,                                                                                     
adalah datang-
dari ilmu sekarung gudang,
sabar seluas pandang,
dan kasihmu bak laut pasang.

Tiga kali nama diulang,
di bibir junjungan terbilang.
Dikaulah tempat berhutang,
yang kunjung jelang dan dikenang.

(buat ummiku yang tak tergantikan, aku merindumu!)
7 Mei 2009
-Iman Nailah-

7 thoughts on “Dendang yang Tak Usang

  1. Salam.

    Alhamdulillahi rabbal ‘alameen… Allah yang memberi ilham dan inspirasi macam tu.😀

    Moga ada barakah dan manfaatnya untuk kalian!

    Untuk puisi kat atas, ada kesalahan tanda bacaan skit. Kebanyakan puisi tidak perlu diletakkan tanda bacaan except yg nadanya mcm perlu berubah (perlu ada tanda seru ke) dan koma di setiap baris ayat tak perlu diletakkan unless untuk mengetahui gaya pembacaan puisi tersebut. Dan selepas koma, huruf awal pada baris selepasnya ialah huruf kecil. Kita sama-sama belajar, bukan hanya untuk menulis puisi yang menarik tetapi juga memenuhi kriteria seperti tanda bacaan supaya ia dinobatkan puisi menarik dan terbaik!

    My two cents.😀

    Uhibbuki fillah.

  2. Puisi ni bagus! Iman Nailah, pastikan hantar ke Berita Harian, terutamanya bila dekat-dekat ‘Hari Ibu’. Besar peluang tersiar. Kalau dah lepas tahun ni, simpan, peram. Tahun depan hantar… rugi kalau tak hantar.

  3. aritu da bace..ni bru smpat khad nk comment..
    iman, ish apeni iman..dyspnea khad membacanya (a few times now)..i like it A LOT. ikut la kate2 bro fahd. anta jgn x anta!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s