1 Malaysia dalam puisi


Oleh ZAINAL ABDUL KADIR

SASTERAWAN Negara, Allahyarham Usman Awang telah menulis sebuah sajak bertajuk Anak Jiran Tionghua dalam tahun 1962. Antara petikan sajak tersebut berbunyi:

Lihat mereka tertawa riang

Ah Chew tak punya gigi sebatang

Iskandar mengesat hingus di baju

sekarang mereka menunggu ais

krim lalu.

Amanat sajak ini jelas menggambarkan hasrat penulis ingin melihat kehidupan di antara berbilang kaum di tanah airnya iaitu Malaysia sentiasa dalam keadaan harmoni dan sepakat. Hasrat dan kemahuan ini seiring dengan gagasan atau konsep 1Malaysia yang diterapkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Menurut Muhammad Haji Salleh, Usman Awang mengungkapkan fikiran puitis tentang masalah yang hampir sama, iaitu perlunya manusia hidup antara satu sama lainnya walau apapun warna kulit mereka. Kita semua menginginkan dunia yang damai dan gembira.

Justeru, sejak selepas merdeka banyak penulis puisi menghasilkan karya yang bertemakan 1Malaysia. Malah, Usman Awang sehingga akhir hayatnya banyak menulis puisi yang mengangkat persoalan perpaduan kaum dan kemanusiaan.

Penulisan puisi-puisi bertemakan 1Malaysia ini bukan sahaja ditulis oleh penulis Melayu, malah turut disemarakkan oleh penulis bukan Melayu. Luahan dan hasrat mereka ingin melihat Malaysia dibangunkan oleh kesatuan pelbagai bangsa ini bagaikan seiring dengan bersatu bergerak bersama-sama.

Antara penulis bukan Melayu yang begitu prolifik menulis khususnya bertemakan 1Malaysia ini ialah Lim Swee Tin. Ini amat jelas dalam kumpulan puisi yang bertajuk Sajak-Sajak Sempena Sukma Cemara. Puisi-puisi yang ditulis dalam kumpulan ini adalah sempena permintaan sesuatu perkara oleh individu atau pihak tertentu.

Menurut Lim Swee Tin, pengarang “tempahan” menghasilkan karya apabila diminta (termasuk dirayu) berbuat demikian dan dalam banyak keadaan juga diupah ataupun diberi ganjaran untuk mencipta. Jadi ilham atau inspirasi ataupun ideanya pada umumnya (walaupun bukan seluruhnya, mungkin hanya asas) dicetuskan oleh pihak “penempah”. Idea itu jelas dicetus atau dimulakan atau ditunjukkan oleh penempah, manakala pengarang bekerja membina idea, memantapkan dan mengukuhkannya, kemudian memastikan karya itu menjadi karya.

Melalui sajak-sajak sempena ini, Lim turut mengangkat persoalan 1Malaysia. Sebagai seorang warganegara yang sangat mencintai tanah kelahirannya. Lim ingin melihat rakyat Malaysia yang berbilang bangsa hidup penuh harmoni dan sejahtera. Dalam kumpulan puisi Sajak-sajak Sempena Sukma Cemara (2006), Lim menulis tiga buah sajak mengenai perayaan terbesar yang disambut oleh orang Melayu, Cina dan India.

Sajak-sajak tersebut ialah Aidilfitri dan Aisyah (dideklamasikan di TV1, RTM sempena Aidilfitri), Gong Xi Fa Cai dan Di Pagi Deepavali Ini (dideklamsikan di TV1, RTM sempena Deepavali). Ketiga-tiga sajak ini jelas menggambarkan bahawa melalui perayaan terbesar ketiga-tiga kaum ini mampu menjalinkan perpaduan melalui kunjung mengunjung di samping mengeratkan semangat kejiranan. Ini menepati pandangan Muhammad Haji Salleh yang menyatakan bahawa tema puisi ialah kehidupan dalam semua bentuk, dari semua segi.

Manakala, dalam kumpulan Sajak-Sajak Sempena Stanza Memorabilia (2009), ditemui dua buah sajak yang mampu menyentuh emosi kepada sesiapapun yang membaca dan menghayatinya. Sajak yang dimaksudkan ialah Kembalilah – untuk adik Nurin Jazlin Jazimin dan Bersatulah Melayu (dicipta sebagai persembahan kepada Ketua 1, Gapena).

Sebagai seorang bapa, tentulah Lim turut merasai dan tersentuh dengan kehilangan adik Nurin. Sebagai seorang ayah juga, Lim dapat merasai bagaimana kasih sayang seorang ayah terhadap anak tiada tolok bandingnya. Melalui sajak ini, Lim menyeru dan mengajak rakyat Malaysia bersatu mencari adik Nurin dan mengembalikan kepada kedua-dua ibu bapanya.

Paling menarik dalam sajak Bersatulah Melayu, nada suara Lim lebih berani dan lantang. Biarpun Lim bukan orang Melayu, keberanian Lim menulis adalah di atas rasa tanggungjawabnya sebagai rakyat Malaysia yang ingin melihat rakyat Malaysia (khususnya Melayu) bersatu padu dan tidak berpecah-belah. Jelas peranan 1Malaysia itu harus dijunjung oleh semua rakyat tanpa mengira bangsa dan agama. Keberanian dan kejujuran Lim amat jelas dalam rangkap berikut:

Bersatulah Melayu

Melayu itu pohon

akarnya mencengkam bumi

bumi itu pautan kasih

kasih Melayu segala kasih

petikan dari ruangan sastera Utusan.com.my

Advertisements

2 thoughts on “1 Malaysia dalam puisi

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s