Korban Merah Jambu


Semakin aku membelek ruang dan sudut tersembunyi
Makin terkuak sisi-sisi benci
Dari insan yang terlihat suci
Hampir-hampir saja melumpuh nadi
Rupanya naifku mengaburi.

Ada saja caci maki
Lebih banyak barangkali
Dari hati-hati yang tak henti
Tak serik memudik dan mendaki
Bukit fantasi merah jambu
Berlegar di kota candu rindu dan sendu
Berterbangan bak kupu-kupu~
Dan mati sebagai kelkatu.

Mengintai beribu déjà vu
Kita menera kata dungu –
dan bodoh di dahi
Kitalah korban manisnya madu
Biar sejuta tahun berlalu-
Kita akan terus buta dengan merah jambu.

IMAN NAILAH, 13 September 2009
~Penat dengan emosi hati~

Komen dialu-alukan🙂

6 thoughts on “Korban Merah Jambu

  1. EMOSI HATI bukan untuk dituruti, bukan juga untuk dipinggirkan. Tapi bersahabatlah dgnnya selayaknya ia sebagai sebahagian dari jiwamu, tak akan ada penat..
    Ape yg ko tulis ni iman, dan ape yg aku bebel ni ntah~ehee

  2. merah jambu terkadang menipu,padahal sesunggugnya ianya kelabu..
    yg sedang sendu,yg sedang biru,yg sedang merah jambu terkadang tak mau tahu..
    coba tanyakan pd hati,jujur pd nurani,apakah benar ini yg dicari..
    ataukah merah jambu yg sejati,merah jambu yg hakiki,merah jambu yg abadi..
    tanyakan hati,tanyakan nurani…
    (semoga kau temukan merah jambu,bukan yg kelabu..untuk ade’ iman,whatta nice poem,syukran dah tag..)

  3. yup ruq, mmg sy tgh frust tym ni..tp bukan dgn lelaki..tp dgn org2 tertentu dan mcm mane they respond to love..
    kak halaa, gaduh dgn emosi sendiri je, bukan dgn sape2..
    Maimanah; xpe rasenye kalo emosi diluahkan melalui puisi, bukan ke orgnye…🙂
    yup betul sekali fuza.
    dr asdar; makasih juga atas poem spontanx…hebat2~🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s